Dit zijn de namen

Tommy Wieringa

Introductie

Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.
Leesfragment

Over dit boek

Aantal pagina's304
UitvoeringGebonden

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor...

Tommy Wieringa

Samenvatting

Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf. Met humor en wijsheid verbindt Tommy Wieringa de duistere binnenwereld van de mens met de vraag naar wie wij zijn en of verlossing mogelijk is.

Pers

Leesfragment

Lees hier een fragment uit dit boek.

Download de gratis pdf.

Download hier Acrobat Reader

Leesclubvragen

1. De stad Michailopol wordt beschreven als een door en door corrupte stad. Hoe gaat het hoofdpersonage Pontus Beg hiermee om?

2. De titel van de roman verwijst naar de eerste zin van het Bijbelboek Exodus. In hoeverre kunt u de titel ook in verband brengen met de fascinatie van Pontus Beg voor oude Chinese wijsgeren?

3. In hoeverre hebben de zwervende vluchtelingen en Pontus Beg iets gemeen?

4. Arjen Fortuin (NRC Handelsblad, 5 oktober 2012) noemt Dit zijn de namen een bijzonder knappe roman over ‘aard, nut en noodzaak van een geloof’. Hoe denkt u over deze kwalificatie en deze aanduiding van het thema?

5. Welk beeld geeft Wieringa van het lot van vluchtelingen in Dit zijn de namen?

6. Welke opvatting over religie in het algemeen en het Jodendom in het bijzonder spreekt er uit Dit zijn de namen. Hoe denkt u daarover?

7. ‘Wieringa verzuimt ons dicht bij zijn personages te brengen en daarmee bij hun problematiek’, aldus Jeroen Vullings in zijn negatieve recensie in Vrij Nederlandvan 6 oktober 2012. In hoeverre bent u het eens met deze kritiek en kunt u haar eventueel weerleggen?

8. Welke rol speelt de huishoudster Zita in het verhaal?

9. Hoe ontwikkelen de verhoudingen tussen de zeven vluchtelingen zich? Hoe ziet u de positie van de vrouw in de groep? Welke rol speelt de zwarte man en hoe verandert deze na zijn dood?

10. Hoe interpreteert u het slot van de roman? Welke rol speelt de jongen hierin?

Discussietips samengesteld door Boek-delen