Introductie

De held

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis....Lees meer

Over dit boek

Aantal pagina's384
UitvoeringPocket

Jessica Durlacher (1961) was, voordat ze debuteerde als schrijfster, criticus en columniste. Zij stelde verschillende literaire bloemlezingen samen en maakte deel uit van de redactie van het tijdschrift De Held. Ook vertaalde zij beide delen van Maus van Art Spiegelman, de graphic novel over de jodenvervolging,. Haar vader is de auteur G.L. Durlacher (1928-1996), die...

Jessica Durlacher

Samenvatting

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.

‘Ik vond het meer dan eens onverdraaglijk te beseffen dat ik niet had kunnen voorkomen dat juist hij, die het beste en liefste in mij vertegenwoordigde, gehandeld had in naam van het tegendeel daarvan: het allerslechtste, kilste wat ik ooit gevoeld had, mijn wraaklust, mijn haat.’

Pers

Leesclubvragen

1. ‘Als moeder was je de eerste jaren vooral lichaam,’ zegt hoofdpersonage Sara Silverstein ergens. Bespreek deze stelling.

2. Wat is de eerste reactie van Jacob als hij hoort dat Sara op het bospad bijna is verkracht? En wat zijn tweede? Vindt u dit een voorstelbare reactie?

3. De aanmelding van haar zoon Mich voor bootcamp is voor Sara om verschillende redenen onverdraaglijk. Noem er minstens twee.

4. Over de doodsoorzaak van Herman Silverstein geeft Jessica Durlacher enkele clues, zonder het exacte verhaal uit de doeken te doen. Hoe is Herman aan zijn eind gekomen, denkt u?

5. De held is, behalve een echte pageturner, ook een verhaal dat morele vragen oproept. Met name over de vraag of en zo ja wanneer vergelding is goed te keuren. Plaats de verhalen van Ton Raijmakers en van Sara Silverstein in dit morele perspectief.

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij