Tom Poes en de hopsa’s

Paperback:
12,50
E-book:
9,99
Tom Poes en de hopsa’s
Tom Poes en de hopsa’s

Synopsis

Samenvatting

Een even actueel als sinister Bommel-verhaal over massatoerisme en economische uitbuiting, met een voorwoord van Urgenda-directeur Marjan Minnesma

Bij toeval ontdekken Tom Poes en heer Bommel de Hopsavallei, een oord waar de zon altijd schijnt en water stroomt waarvan je dolgelukkig wordt als je het drinkt. Het duurt niet lang voordat de bovenbazen van de Oliehandelmaatschappij lucht krijgen van dit paradijs. Ze zien gouden bergen opdoemen in de exploitatie van het kostbare water. Ook andere ondernemers zien kansen om groot geld te verdienen met droomvakanties vol zomerdagen in de herfst en gratis drinken, eten en vrolijk zijn voor iedereen. Dat de Hopsa’s, de inheemse bevolking van de vallei, het moeten ontgelden, dat is dan maar zo. Als de jacht op hen wordt geopend, is het de hoogste tijd dat er wordt ingegrepen.

Marten Toonder schreef en tekende De Hopsa’s in 1974, maar de inkt is nog steeds niet droog. Het verhaal laat zich lezen als een wrange parodie op de klimaatcrisis en het doorgeslagen massatoerisme van vandaag. In haar voorwoord legt Urgendadirecteur Marjan Minnesma dan ook moeiteloos een verband met de gasboringen in Groningen en de manier waarop grote ondernemingen winst najagen ten koste van lokale mensen en de omgeving.

Marjan Minnesma (1966) is directeur en medeoprichter van Stichting Urgenda, de organisatie die de spraakmakende klimaatzaak won van de Nederlandse overheid. Door de uitspraak van de rechter, die standhield bij de Hoge Raad, is de Nederlandse overheid gedwongen verregaand beleid te voeren om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Minnesma studeerde bedrijfskunde, filosofie en rechten en werkte onder meer voor Novem (nu rvo), Greenpeace en tien jaar aan verschillende universiteiten. In 2022 kreeg zij de Goldman Environmental Prize toegekend, een zeer prestigieuze prijs voor Natuurbescherming, ook wel 'de groene Nobelprijs' genoemd.

Specificaties

ISBN: 9789403103426
NUR: 301
Type: Paperback
Auteur(s): Marten Toonder
Prijs: 12,50
Aantal pagina's: 88
Uitgever: De Bezige Bij
Verschijningsdatum: 03-11-2022

Specificaties

ISBN: 9789403106229
NUR: 301
Type: E-book
Auteur(s): Marten Toonder
Prijs: 9,99
Aantal pagina's: 88
Uitgever: De Bezige Bij
Verschijningsdatum: 03-11-2022

Gerelateerde artikelen