Kleinstaterij!

De terugkeer van de natie en de afkeer van Europa
Kleinstaterij!

Synopsis

Samenvatting

Vincent Stuer vertelt verhelderend over het nationalisme en de gevolgen ervan voor Europa

In Kleinstaterij! gaat Vincent Stuer op zoek naar de essentie van het nationalisme en de gevolgen van de nationalistische golf voor de Europese Unie. Vincent Stuer is een gedreven verteller met een verrassende kijk op onze geschiedenis en onze toekomst.

De natiestaat lijkt helemaal terug. De Europese verkiezingen werden in veel lidstaten gewonnen door eurokritische en anti-Europese politici. Burgers verzetten zich tegen de afb raak van de nationale soevereiniteit. Grenzen zijn nodig, klinkt het, en identiteit is een positieve kracht. Mensen als Nigel Farage en Marine Le Pen beuken in op de Europese Unie. Maar tegelijk leggen separatistische bewegingen in Schotland, Catalonië en Vlaanderen net de nadruk op hun pro-Europese uitgangspunten. De interne grenzen van Europa staan niet ter discussie.

Toch kan de nieuwe opstoot van nationalisme een existentieel probleem worden. De politieke verwarring die uit de botsing der naties kan volgen, hangt Europa als een donkere wolk boven het hoofd. De nieuwe natiestaten zullen ontdekken dat soevereiniteit anno 2014 niet meer is wat het ooit was. Een ontnuchtering die zich alleen tegen het Europese project kan keren.

Specificaties

ISBN: 9789460423666
NUR: 680
Type: E-book
Auteur(s): Vincent Stuer
Prijs: 9,99
Aantal pagina's: 240
Uitgever: De Bezige Bij
Verschijningsdatum: 08-09-2014

Gerelateerde artikelen