De lange oren van Midas

Komrij op Kreta

Gerrit Komrij

Paperback:
22,99
De lange oren van Midas
De lange oren van Midas

Synopsis

Samenvatting

Op 21-jarige leeftijd vertrekt Gerrit Komrij ‘voorgoed’ naar Kreta, om radicaal te breken met zijn vastgelopen Amsterdamse studentenleven en van de pen te leven. Daar schrijft hij een roman, De lange oren van Midas, over zijn Griekse avontuur en de voorgeschiedenis ervan. Het boek wordt door drie uitgevers afgewezen en blijft ongepubliceerd.
Bijna vier decennia later vindt Komrij het verstofte typoscript terug op zolder, samen met zijn Kreta-dagboeken. Hij denkt erover de roman te vernietigen, maar de confrontatie met het verleden roept herinneringen op die hem niet loslaten.

Arie Pos, Komrij’s biograaf, vond dagboeknotities en brieven en bezorgde daarmee deze eerste uitgave van De lange oren van Midas. Een opzienbarende reconstructie van Komrij’s Kreta-avontuur.

Gisteravond op Pyrgos met Kostas aan zee, met ’t jongetje, waar ik – baart zorgen – nog aan denk. Eten, drinken, werken alles een. Geen vrijheid of gebondenheid, trouw of ontrouw, werken of vrije tijd. Plaka, taxi. Vanmiddag in de kazerne in de olijfgaarde gedanst.

Specificaties

ISBN:9789023464518
NUR:301
Type:Paperback
Auteur(s): Gerrit Komrij
Prijs:22,99
Aantal pagina's:240
Uitgever:De Bezige Bij
Verschijningsdatum:13-06-2017

Specificaties

ISBN:9789023467458
NUR:301
Type:E-book
Auteur(s): Gerrit Komrij
Prijs:9,99
Aantal pagina's:240
Uitgever:De Bezige Bij
Verschijningsdatum:21-06-2017

In de pers

'Zo krijgt De lange oren van Midas de allure van een soort tijdmachine.' Trouw
‘De inleiding van biograaf Arie Pos is werkelijk de moeite waard, zeker waar hij ingaat op de weinig gekende relatie van Komrij met vriendin Ellen. Bovendien is er bij Komrij altijd wel wat te halen.’ De Limburger ed. Mid. Limburg Weert
'De trefzekere formuleringen die zijn latere werk kenmerken zijn hier en daar al duidelijk te herkennen, net als zijn zelfspot en scherp opmerkingsvermogen.' Noordhollands Dagblad ed. Alkmaarsche Courant
'Met een verhelderend voorwoord over het chaotische jaar dat het fundament voor het geschrift vormt.' NRC Next
'Het gehele boek is een bij tijd en wijle waardevol en boeiend literairhistorisch werk.' NRC NEXT
'Het is zeer aan te raden met Komrij mee te reizen naar Kreta.' Mario Molegraaf

Gerelateerde artikelen