Introductie

© Billie Glaser

Jessica Durlacher

Jessica Durlacher (1961) was, voordat ze debuteerde als schrijfster, criticus en columniste. Zij stelde verschillende literaire bloemlezingen samen en maakte deel uit van de redactie van het tijdschrift De Held. Ook vertaalde zij beide delen van Maus van Art Spiegelman, de graphic novel over de jodenvervolging,. Haar vader is de auteur G.L. Durlacher (1928-1996), die...Lees meer

Biografie

Jessica Durlacher (1961) was, voordat ze debuteerde als schrijfster, criticus en columniste. Zij stelde verschillende literaire bloemlezingen samen en maakte deel uit van de redactie van het tijdschrift De Held. Ook vertaalde zij beide delen van Maus van Art Spiegelman, de graphic novel over de jodenvervolging,. Haar vader is de auteur G.L. Durlacher (1928-1996), die een indrukwekkend autobiografisch oeuvre schreef over zijn herinneringen aan de holocaust.

Zowel Durlachers debuut Het Geweten (1997) als haar tweede roman De dochter (2000) zijn te typeren als 'tweede-generatieromans': in beide boeken zijn de hoofdpersonen kinderen van ouders die de concentratiekampen hebben overleefd, zelf hebben zij de oorlog niet meegemaakt. Desondanks wordt hun leven beheerst door het al dan niet verzwegen leed van hun ouders. Beide zijn het uitzonderlijke romans over de generatie die de Tweede Wereldoorlog van heel dichtbij maar toch alleen van horen zeggen kent. Voor haar romandebuut kreeg Durlacher de Debutantenprijs en Het Gouden Ezelsoor. Ook verscheen het boek in het Duits en werd genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen. Haar tweede roman De dochter, waarvan in Nederland rond de 175.000 exemplaren zijn verkocht, werd vertaald in Duitsland, Zweden en Italië. De roman werd genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen en de NS Publieksprijs.

Jessica Durlacher hield in 2001 ter gelegenheid van de Nationale Herdenking de 4 mei lezing in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, in aanwezigheid van H.M. de Koningin. Deze veelgeprezen lezing, getiteld Op scherp, werd door De Bezige Bij in datzelfde jaar uitgegeven. In de jubileumreeks ‘Gouden Bijtjes’ ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van De Bezige Bij, werden onder de titel Nieuwbouw verschillende verhalen en beschouwingen van Durlacher gebundeld.

In september 2004 verscheen de roman Emoticon. Het verhaal speelt zich af in Nederland en Israël en gaat over de vriendschap tussen twee vrouwen met een gezamenlijk verleden, alsook de zoektocht van een zoon naar zijn vader. Het verhaal wordt vanuit drie perspectieven verteld en is Durlachers meest ambitieuze, gelaagde roman tot nu toe.

Jessica Durlacher schreef drie novelles, Arthuro d’Alberti, een speurtocht naar de achtergrond van haar grootvader (2005) en Schrijvers! (2006). In augustus 2007 verscheen Wat gebeurde er met Cathy M?, een novelle geinspireerd op het verhaal Wat gebeurde er met sergeant Massuro? van Harry Mulisch.

In oktober 2010 verscheen haar nieuwe roman De held. Een adembenemend spannende roman over familie, liefde en onverzettelijkheid. Het werd zeer lovend ontvangen en onderscheiden met de Opzij Literatuurprijs.

Jessica Durlacher is getrouwd met collega-schrijver Leon de Winter. Samen hebben ze twee kinderen. In 2014 schreven ze gezamenlijk de theatertekst voor de voorstelling Anne, over het leven van Anne Frank.

De Held van Jessica Durlacher verfilmd

De bekroonde roman De held van Jessica Durlacher wordt verfilmd. Durlacher bewerkte samen met Menno Meyjes (Het Diner, De Reünie) haar roman tot een spannend filmscenario. De hoofdrol is voor Monic Hendrickx. Fedja van Huêt speelt haar man, Thijs Boermans haar zoon en Susan Visser neemt de rol van haar zus op zich. Daan Schuurmans completeert met een verrassende rol.

De held is een onheilspellende thriller waarvan inmiddels meer dan 70.000 exemplaren zijn verkocht. Jessica Durlacher is de auteur van bestsellers als Het Geweten, De dochter en Emoticon.De held verscheen in 2010. Het werd zeer lovend ontvangen en onderscheiden met de Opzij Literatuurprijs.

‘Het is eigenlijk een wonder en ook zeker een verdienste van Durlacher dat alle ingewikkelde verhaallijnen op het eind weer netjes samenkomen. Een gewone eenduidige roman is De helddus niet. Het is een oorlogsboek, familiesage en thriller ineen.’ – NRC Handelsblad

‘Zoals het in een thriller hoort, vallen alle puzzelstukjes op het laatst in elkaar, maar Durlacher tilt haar roman op een hoger plan door subtiel de vraag te stellen wat de uiterste houdbaarheid is van het goede – ook in onze tijd.’ – HP/De Tijd

‘De held is een spannende familieroman met introspectieve terzijdes. Juist dit laatste verheft het boek boven de doorsnee psychologische gezinsdrama’s die tegenwoordig maar al te vaak verschijnen. Jessica Durlacher bewijst daarbij dat ‘entertainment’ en prangende kwesties uitstekend samen gaan.’ – De Telegraaf

De release van de onheilspellende thriller staat gepland voor medio 2016.

Over de verfilming van 'De Held'