Hubert Smeets

Hubert Smeets (1956) is journalist. Hij was ruim dertig jaar redacteur van NRC Handelsblad en vijf jaar hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer . In 1987 won hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Eerder verscheen van zijn hand onder meer De wraak van Poetin .

De Dag

 

Sigrid Kaag werd door partijgenoten al ‘de vrouwelijke Hans van Mierlo’ genoemd en in haar eerste reactie op de verkiezingswinst gisteravond was het ook zijn naam die vrijwel direct viel. ‘Het is gelukt,’ zei Kaag net als Van Mierlo dat deed toen hij in 1994 vierentwintig zetels binnenhaalde voor D66. Is Kaag inderdaad de nieuwe Van Mierlo? Waarin lijken ze op elkaar en waarin niet?

Hans van Mierlo-biograaf Hubert Smeets loopt in podcast De Dag de overeenkomsten en verschillen langs. De gelijkenissen zijn er zeker, zegt hij, al miste Van Mierlo volgens hem bijvoorbeeld wel de ‘beschaafde brutaliteit’ van Kaag om te zeggen: wij zijn de beste. Van Mierlo zocht de samenwerking met links. Volgt Kaag daarin zijn voorbeeld?