Hans Schnitzler

Hans Schnitzler (1968) is filosoof en publicist. Zijn essays en columns verschenen onder meer in de Volkskrant , NRC Handelsblad , De Standaard , De Groene Amsterdammer , Hard Gras en op het journalistieke platform Follow the Money . In 2015 debuteerde hij met Het digitale proletariaat , gevolgd door Kleine filosofie van de digitale onthouding (2017; heruitgegeven als Digitale detox , 2023) en Wij nihilisten (2021, shortlist Socratesbeker).

Future Shock

 

Na jaren van dataroof, bespieding en misleiding kent Silicon Valley ons door en door. Ooit werd de technologische vooruitgang bejubeld, maar nu zien we steeds meer de schaduwzijde van deze ontwikkeling. Tegenlicht-redacteur Tom Reijner sprak op de Europese Dag van de Privacy met filosoof en publicist Hans Schnitzler, die al vroeg zag hoe het de verkeerde kant opging.

Innovatie Wasstraat

 

Weten waar je je aandacht aan moet besteden, bepaalt hoe effectief je bent, nu meer dan ooit! We zijn in een aandachtcrisis beland. In een wereld waar Google en Facebook onze aandacht proberen te kapen. Volgens Hans Schnitzler wordt het tijd om ze te verdrijven uit onze ervaringstempels. Wil je weten hoe je dit kunt doen?

EenVandaag

 

Filosoof Hans Schnitzler pleit voor een offline leven: ‘Je smartphone is een verslaving, net als suiker en de gokindustrie’.

Boekpresentatie

 

Waarom werken we gedachteloos mee aan het twijfelachtige succesverhaal van Big Tech? Met o.a. Hans Schnitzler, Marleen Stikker en Maxim Februari.

Let op: in de opname hebben we rond 17:45 min ivm een technische storing de introductie en eerste bijdrage van Maxim Februari uit het programma moeten knippen (2 min totaal): de audio van zijn antwoord was onverhoopt niet opgenomen. Onze excuses voor het ongemak.