Hans Schnitzler

Hans Schnitzler (1968) is filosoof en publicist. Hij was columnist voor de Volkskrant en publiceerde essays en opiniestukken in NRC Handelsblad , Trouw , De Groene Amsterdammer en De Morgen . Hij is columnist voor journalistiek platform Follow the Money en docent aan de Bildung Academie. Daarnaast is hij ook vaak te gast als spreker op zowel televisie als radio. Na zijn succesvolle debuut Het digitale proletariaat (2015) verscheen in 2017 zijn eveneens veelverkochte Kleine filosofie van de digitale onthouding . In 2021 verscheen Wij nihilisten , een zoektocht naar de geest van digitalisering.

Future Shock

 

Na jaren van dataroof, bespieding en misleiding kent Silicon Valley ons door en door. Ooit werd de technologische vooruitgang bejubeld, maar nu zien we steeds meer de schaduwzijde van deze ontwikkeling. Tegenlicht-redacteur Tom Reijner sprak op de Europese Dag van de Privacy met filosoof en publicist Hans Schnitzler, die al vroeg zag hoe het de verkeerde kant opging.

Innovatie Wasstraat

 

Weten waar je je aandacht aan moet besteden, bepaalt hoe effectief je bent, nu meer dan ooit! We zijn in een aandachtcrisis beland. In een wereld waar Google en Facebook onze aandacht proberen te kapen. Volgens Hans Schnitzler wordt het tijd om ze te verdrijven uit onze ervaringstempels. Wil je weten hoe je dit kunt doen?

EenVandaag

 

Filosoof Hans Schnitzler pleit voor een offline leven: ‘Je smartphone is een verslaving, net als suiker en de gokindustrie’.

Boekpresentatie

 

Waarom werken we gedachteloos mee aan het twijfelachtige succesverhaal van Big Tech? Met o.a. Hans Schnitzler, Marleen Stikker en Maxim Februari.

Let op: in de opname hebben we rond 17:45 min ivm een technische storing de introductie en eerste bijdrage van Maxim Februari uit het programma moeten knippen (2 min totaal): de audio van zijn antwoord was onverhoopt niet opgenomen. Onze excuses voor het ongemak.