Leesclubtip Manon Uphoff - De spelers

Eerdere leesclubtips

Leesclubtip Manon Uphoff - <em>De spelers</em>

Inleiding

Na het succes van haar vorige roman, Koudvuur (2005), die handelde over haar eigen familiegeschiedenis, volgt Manon Uphoff nu haar personages op een tocht door een veranderende, dan weer lichte, dan weer duistere wereld.

Inhoud

De 29-jarige Manja vat een argeloze liefde op voor de jonge deserteur J., die begin jaren negentig de puinhopen van Joegoslavië is ontvlucht. J.’s leven in Nederland wordt beheerst door een verlangen naar orde in zijn bestaan. Manja reist met hem naar Sarajevo. Aanvankelijk denkt ze toeschouwer te kunnen blijven in een decor van vernieling. Ze volgt zijn wanhopige pogingen de boel weer in het gareel te krijgen, maar al snel maakt J.’s verwarde familie deel uit van haar eigen leven.

Over De spelers

‘Een prachtige roman. Onvergetelijke karakters, prangende morele vragen, een nieuwe blik op oorlog. Hiervoor lees je literatuur.’ - Trouw

‘In De spelers vlecht Uphoff het persoonlijke en politieke zo knap ineen dat de tragiek van de weerbarstige liefde tussen Manja en J. uitstijgt boven het particuliere.’ – Edith Koenders, de Volkskrant

Manon Uphoff

Manon Uphoff (1962) begon al vroeg met tekenen en schrijven. ‘De wond’ is de titel van haar allereerste verhaal – dat is opgenomen in de editie van haar verzamelde verhalen, Schaduwvlammen. Alle verhalen tot vandaag (2007).
Ze volgde het eerste jaar van de Hogeschool voor de Kunsten, daarna de lerarenopleiding aan de Utrechtse Hogeschool. In 1987 ging ze aan de Rijksuniversiteit Utrecht literatuurwetenschap studeren. Haar eerste stap in de literatuur was de publicatie in 1994 van het verhaal ‘Poep’ (opgenomen in Joost Zwagerman’s anthologie van de beste korte verhalen uit de Nederlandse letteren).
Een jaar later, in 1995, verscheen haar verhalenbundel Begeerte. Deze werd enthousiast onthaald en kwam op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Sinds die tijd wijdt Uphoff al haar tijd aan haar schrijverschap. Na verschijning van Alle verhalen (2003) stapte Uphoff over naar Uitgeverij De Bezige Bij. In 2005 publiceerde zij daar de roman Koudvuur en een nieuwe, aangevulde editie van haar verzamelde verhalen, Schaduwvlammen (2007).

Manon Uphoffs nieuwste roman, De spelers, verscheen in oktober 2009.

Discussievragen

1. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Manja verteld. Kun je zeggen dat zij een betrouwbare verteller is?
2. Waarom kun je niet met zekerheid zeggen dat De spelers een autobiografische roman is?
3. In Vrij Nederland wordt De spelers ‘een verfrissend geluid tegen oer-Hollands moralisme’ genoemd. Hoe is dit uit te leggen?
4. Met welke stijlmiddelen wordt stem gegeven aan Manja’s gevoelens?