Leesclubtip Amos Oz - Een verhaal van liefde en duisternis

Eerdere leesclubtips

Leesclubtip Amos Oz - <em>Een verhaal van liefde en duisternis</em>

Inleiding

Een groots en fabelachtig boek over een man, een familie en een natie.

Inhoud

Amos Oz groeit op als enig kind van een afstandelijke, rationele vader en een romantische, depressieve moeder, in een kleine, volgepakte woning, waar boeken de hoofdbewoners zijn. Zijn familieleden observeert hij als waren ze tragikomische personages uit het werk van Tsjechov en Tolstoj. Wanneer hij twaalf is, pleegt zijn moeder zelfmoord, een gebeurtenis waarover hij vervolgens jarenlang zwijgt en die zijn verdere leven tekent.
In Een verhaal van liefde en duisternis ontrafelt en onthult Amos Oz het verleden dat tot deze daad zou leiden. Het is een fenomenaal geschreven roman, vol prachtige metaforen, humor en tederheid. Op meesterlijke wijze vervlecht hij het verhaal van zijn persoonlijke leven met honderdtwintig jaar familiegeschiedenis, die begint in Odessa en via Polen en Praag eindigt in het door vluchtelingen, pioniers en Holocaust-overlevenden bevolkte Israël.

Over Een verhaal van liefde en duisternis

'Als u nog één ding kunt doen in uw leven, lees dan dit boek.’ – La Repubblica

‘Magnifieke memoires. De schrijver is geen historicus, maar hij schrijft wel degelijk geschiedenis.’ – Michaël Zeeman, de Volkskrant

‘Een adembenemende Dickensiaanse saga, alsof je de romans van Isaac Bashevis Singer of de verhalen van Isaak Babel binnenstapt, zo rijk en uitvoerig. Grootse literatuur. Een magistraal boek.’ – NRC Handelsblad

Amos Oz

Amos Oz (Jeruzalem, 1939) wordt wereldwijd gezien als een van de grootste hedendaagse schrijvers. Zijn naam wordt genoemd als mogelijk kandidaat voor de Nobelprijs. Zijn werk is in zevenendertig talen vertaald. Romans van zijn hand zijn Mijn Michaël, Black box, Een vrouw kennen, De derde toestand, Noem het nog geen nacht en Dezelfde zee. Hij publiceerde recentelijk ook de internationaal succesvolle essaybundel Hoe genees je een fanaticus. Oz kreeg talloze internationale prijzen toegekend, waaronder de Prix Fémina, de Israëlprijs, de Friedespreis des Deutschen Buchhandels en de Prix France Culture. Hij woont in Arad en doceert literatuur aan de Ben-Goerion Universiteit in Beërsjeva.

Discussievragen

1. Amos Oz noemt dit boek geen autobiografie maar een roman. Waarom doet hij dat en vindt u dat terecht?
2. Volgens Amos Oz zijn zijn ouders de hoofdpersonen van het boek. Bent u het daarmee eens?
3. In welke mate spreekt Amos Oz een oordeel uit over zijn ouders en zijn overige familieleden?
4. Amos Oz benadert de zelfmoord van zijn moeder heel omzichtig. Welke techniek gebruikt hij daarvoor en wat voor effect heeft dat?
5. Amos Oz schrijft niet alleen over zijn eigen leven, maar ook over dat van zijn ouders en grootouders. Welke hulpmiddelen gebruikt hij om dingen te beschrijven die hij zelf niet heeft meegemaakt?
6. Sommige familieleden worden veel uitvoeriger beschreven dan andere. Waarom is dat?
7. Ziet u parallellen tussen de zelfmoord van de moeder van de schrijver en de ontwikkelingen in de staat Israël?
8. Welke opvattingen over het zionisme heeft de schrijver in dit boek?
9. Amos Oz is niet alleen bekend als literair auteur, maar laat ook regelmatig zijn mening horen over het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. Wordt uw waardering van het boek beïnvloed door zijn politieke opvattingen?
10. Wat zegt Amos Oz over de relatie tussen de lezer, de schrijver en het boek? Wat vindt u daarvan? Wat vindt u van het onderscheid dat hij maakt tussen verschillende soorten lezers?
11. Wat maakt de levensbeschrijving van deze Israëlische auteur en zijn familieleden interessant voor een Nederlands publiek?
12. Waarom beschrijft de auteur voornamelijk zijn jeugd en schrijft hij nauwelijks iets over zijn latere leven?
13. Kent u andere autobiografische werken van literaire auteurs, en kunt u verschillen en overeenkomsten noemen?
14. Kunt u in het boek motieven en thema’s terugvinden die in eerdere romans en verhalen van Amos Oz voorkomen?