Leesclubtips

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Leesclubtips-nieuwsbrief.

E-mailadres *
Ja, ik meld mij graag aan voor de leesclubmail

Meest recente leestips

 • Leesclubtip Hagar Peeters - <em>Malva</em>

  Leesclubtip Hagar Peeters - Malva

  Op 17 september 2015 verscheen Malva, de debuutroman van Hagar Peeters.

 • Leesclubtip Mark Schaevers - <i>Orgelman</i>

  Leesclubtip Mark Schaevers - Orgelman

  Op 27 mei 2015 verscheen Orgelman van Mark Schaever. Het boek verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. De joodse kunstenaar overleed tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wordt vandaag de dag tot een van de belangrijkste joodse schilders gerekend. Orgelman won de Gouden Boekenuil en staat op de longlist voor de ECI literatuurprijs.

 • Leesclubtip Harper Lee - <em>Spaar de spotvogel</em>

  Leesclubtip Harper Lee - Spaar de spotvogel

  Op 14 juli 2015 verscheen Ga heen, zet een wachter, de nieuwe roman van Harper Lee. Lee verwierf grote bekendheid met haar roman Spaar de spotvogel (oorspronkelijke titel: To Kill a Mockingbird). Na 55 jaar is het vervolg op Spaar de Spotvogel verschenen.

Alle leestips (op alfabetische volgorde)

 • Leesclubtip A.M. Homes - <em>Dit boek redt je leven</em>

  Leesclubtip A.M. Homes - Dit boek redt je leven

  Dit boek redt je leven is een even geestig als ontroerend portret van een man die besluit zichzelf te veranderen. Met precisie en compassie en met een bijzonder gevoel voor humor schrijft A.M. Homes over wat er in het leven het meest toe doet: onze dromen en verlangens, en onze diepdoorvoelde, maar altijd tot mislukken gedoemde behoefte aan oprecht contact met anderen.

 • Leesclubtip A.S. Byatt - <em>Het boek van de kinderen</em>

  Leesclubtip A.S. Byatt - Het boek van de kinderen

  Het boek van de kinderen is de nieuwste roman van A.S. Byatt, die in Engeland met veel lof werd ontvangen. De roman kwam op de shortlist van de Booker Prize.

 • Leesclubtip Abraham Verghese - <em>De heelmeesters</em>

  Leesclubtip Abraham Verghese - De heelmeesters

  De heelmeesters is het romandebuut van Abraham Verghese. Het verhaal beweegt zich tussen twee continenten, en bestrijkt de levens van de tweelingbroers Marion en Shiva, die hun leven lang de reden zoeken dat hun vader hen in de steek heeft gelaten. De heelmeesters is een indrukwekkend en menselijk verhaal vol verbeeldingskracht dat de lezer diep raakt. Een onvergetelijk portret van twee broers, een ode aan de geneeskunst en een familiesaga over vaders en zonen, macht en compassie, vertrouwen en verraad.

 • Leesclubtip Allard Schröder - <em>De econome</em>

  Leesclubtip Allard Schröder - De econome

  Het grootste geheim van het leven is het leven zelf. Maar wie weet dat?

 • Leesclubtip Allard Schröder - <em>Favonius</em>

  Leesclubtip Allard Schröder - Favonius

  Met Favonius voegt Allard Schröder een nieuwe onvergetelijke roman toe aan de Nederlandse literatuur.

 • Leesclubtip Amos Oz - <em>Een verhaal van liefde en duisternis</em>

  Leesclubtip Amos Oz - Een verhaal van liefde en duisternis

  Een groots en fabelachtig boek over een man, een familie en een natie.

 • Leesclubtip Arno Geiger - <em>De oude koning in zijn rijk</em>

  Leesclubtip Arno Geiger - De oude koning in zijn rijk

  Een toegankelijk, geestig en levendig boek over de relatie tussen een zoon en zijn dementerende vader.

 • Leesclubtip Charlotte Mutsaers - <em>Koetsier Herfst</em>

  Leesclubtip Charlotte Mutsaers - Koetsier Herfst

  Aan Koetsier Herfst heeft Charlotte Mutsaers zes jaar heeft gewerkt. Het is een verrassend en spannend verhaal waarin grote vragen over ethiek, leven, dood, kunst en levenskunst op ingenieuze wijze aan de orde komen. Meer informatie: www.charlottemutsaers.nl

 • Leesclubtip Charlotte Mutsaers - <em>Rachels rokje</em>

  Leesclubtip Charlotte Mutsaers - Rachels rokje

  Twintig jaar geleden verscheen Rachels rokje, de succesvolle tweede roman van Charlotte Mutsaers. Ter gelegenheid hiervan verscheen onlangs de dertiende druk als feestelijke jubileumeditie.

 • Leesclubtip Daniel Mason - <em>De pianostemmer</em>

  Leesclubtip Daniel Mason - De pianostemmer

  Oktober 1886. Een vreemd verzoek van het Britse ministerie van Oorlog bereikt pianostemmer Edgar Drake: hij krijgt de opdracht om zijn vrouw en zijn rustige leventje in Londen vaarwel te zeggen en naar de jungle van Birma te reizen, waar een zeldzame Erard-vleugel gerepareerd moet worden.

 • Leesclubtip David Van Reybrouck - <em> Congo. Een geschiedenis </em>

  Leesclubtip David Van Reybrouck - Congo. Een geschiedenis

  David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis.

 • Leesclubtip David Vann - <em> Legende van een zelfmoord </em>

  Leesclubtip David Vann - Legende van een zelfmoord

  Een opmerkelijk teder verhaal over verlies, overleving en een ontgoochelende liefde.

 • Leesclubtip Elizabeth Gilbert - <em>Eten, bidden, beminnen</em>

  Leesclubtip Elizabeth Gilbert - Eten, bidden, beminnen

  Eten, bidden, beminnen is een sterk geschreven, slim, aangrijpend én geestig verslag van een vrouw die haar eigen ik ontdekt. Een boek voor iedere vrouw – en man – op zoek naar spirituele diepgang, naar de zin van het leven, en naar het avontuur dat in het verschiet ligt als je de waarheid onder ogen ziet en de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen geluk.

 • Leesclubtip Erwin Mortier - <em>Alle dagen samen</em>

  Leesclubtip Erwin Mortier - Alle dagen samen

  In deze novelle beschrijft Erwin Mortier zeven dagen in het leven van een jongen van vijf, wiens overgrootvader stervende is. De zomerse hitte in en rond zijn geboortehuis roepen herinneringen op aan zijn eigen ziekte, het jaar voordien, en aan de gesprekken van de volwassenen die hij, lam van de koorts, vanaf zijn ziekbed beluisterd heeft, dat ‘tropische feest, broeiend in zijn binnenste’.

 • Leesclubtip Esther Freud - <em>Huis in zee</em>

  Leesclubtip Esther Freud - Huis in zee

  De architect Klaus Lehmann hield zielsveel van zijn vrouw Elsa. Hoewel ze elkaar noodgedwongen lange tijd niet zagen, bleef hij dat hun hele huwelijk doen. Bijna een halve eeuw na Lehmanns dood komt een jonge vrouw naar Steerborough om er onderzoek te doen naar zijn leven en werk. Aan de hand van Klaus' brieven aan Elsa reconstrueert Lily hun hartstochtelijke levensverhaal.

 • Leesclubtip Hagar Peeters - <em>Malva</em>

  Leesclubtip Hagar Peeters - Malva

  Op 17 september 2015 verscheen Malva, de debuutroman van Hagar Peeters.

 • Leesclubtip Harper Lee - <em>Spaar de spotvogel</em>

  Leesclubtip Harper Lee - Spaar de spotvogel

  Op 14 juli 2015 verscheen Ga heen, zet een wachter, de nieuwe roman van Harper Lee. Lee verwierf grote bekendheid met haar roman Spaar de spotvogel (oorspronkelijke titel: To Kill a Mockingbird). Na 55 jaar is het vervolg op Spaar de Spotvogel verschenen.

 • Leesclubtip Helen Garner - <em>De logeerkamer</em>

  Leesclubtip Helen Garner - De logeerkamer

  Een daad van barmhartigheid is een ambivalente en onrustbarende roman over de relatie tussen een moeder en een dochter – een moeder die haar dochter afstaat om haar te redden en een dochter die de rest van haar leven probeert deze beslissing te begrijpen. Toni Morrison is geliefd om romans waarin ze het voor velen nog steeds ongemakkelijke Amerikaanse verleden met veel gevoel voor de menselijke dimensie verbeeldt. In Een daad van barmhartigheid keert Morrison terug naar de grote thema’s van haar bekendste werken Beminde en Het paradijs. Het is opnieuw een diepzinnige roman in het indrukwekkende oeuvre van Toni Morrison.

 • Leesclubtip Inez van Dullemen - <em>Heldendroom</em>

  Leesclubtip Inez van Dullemen - Heldendroom

  Onthullende autobiografische roman over een schuldige broer.

 • Leesclubtip Jennifer Clement - <em>Gebed voor de vermisten</em>

  Leesclubtip Jennifer Clement - Gebed voor de vermisten

  Met Gebed voor de vermisten schreef de veelgeprezen auteur Jennifer Clement een ontroerende en actuele roman over de rauwe werkelijkheid van het moderne leven in Mexico. Dankzij haar immer hoopvolle hoofdpersonage is dit een onvergetelijke roman over vriendschap, familie en volharding.

 • Leesclubtip Jessica Durlacher - <em> De held </em>

  Leesclubtip Jessica Durlacher - De held

  Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.

 • Leesclubtip Joël Dicker - <em>De waarheid over de zaak Harry Quebert</em>

  Leesclubtip Joël Dicker - De waarheid over de zaak Harry Quebert

  In De waarheid over de zaak Harry Quebert verbindt Joël Dicker op indrukwekkende wijze een intrigerende moordzaak met een gevoelig geschreven verhaal over schrijverschap, onzekerheid, ambitie, vriendschap en liefde.

 • Leesclubtip Jonathan Coe - <em> De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim </em>

  Leesclubtip Jonathan Coe - De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim

  Met De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim heeft Jonathan Coe een scherpe, actuele pageturner geschreven, een sprankelende schelmenroman voor de eenentwintigste eeuw.

 • Leesclubtip Joseph O’Neill - <em>Laagland</em>

  Leesclubtip Joseph O’Neill - Laagland

  Laagland is de veelgeprezen roman over een moeizaam huwelijk en de vriendschap tussen twee volstrekt verschillende mannen. Joseph O’Neill weet op indrukwekkende wijze de tijdgeest te verwoorden in een van de belangrijkste en meest levendige romans van de afgelopen jaren.

 • Leesclubtip Kees van Beijnum - <em>Het verboden pad</em>

  Leesclubtip Kees van Beijnum - Het verboden pad

  Ter afronding van zijn studie loopt de zesentwintigjarige Philip Soek stage in De Helmer, een Amsterdams tehuis voor moeilijk opvoedbare pubers. Gewantrouwd door zijn collega’s vanwege zijn chique afkomst, en hardvochtig op de proef gesteld door de kinderen, tracht Philip overeind te blijven.

 • Leesclubtip Khaled Hosseini - <em>De vliegeraar</em>

  Leesclubtip Khaled Hosseini - De vliegeraar

  De vliegeraar is een teder en tegelijkertijd ongekend spannend boek over lotsverbondenheid en de prijs van leugens en verraad. Het is het sprankelende debuut van Khaled Hosseini, in Afghanistan opgegroeid en in 1980 geëmigreerd naar de Verenigde Staten. 'Een onvergetelijk verhaal dat je nog jaren bijblijft. Het bevat alle grote thema's van de literatuur en het leven: liefde, eer, schuld en verlossing.' - Isabel Allende

 • Leesclubtip Khaled Hosseini - <em>En uit de bergen kwam de echo</em>

  Leesclubtip Khaled Hosseini - En uit de bergen kwam de echo

  Khaled Hosseini onderzoekt de vele manieren waarop mensen elkaar liefhebben, elkaar pijn doen en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

 • Leesclubtip Kim Echlin - <em>De verlorenen</em>

  Leesclubtip Kim Echlin - De verlorenen

  Anne Greves krijgt in 1979 een relatie met de Cambodjaanse vluchteling Serey in Canada. Wanneer het Rode Khmer-regime valt en de grenzen weer opengaan, keert Serey terug naar Cambodja. Tien jaar later besluit Anne hem te zoeken en ze ontdekt dat hij over zijn politieke activiteiten gelogen heeft. De verlorenen is genomineerd voor de Scotiabank Giller Prize 2009.

 • Leesclubtip Lilian Blom - <em>De tuinkamer</em>

  Leesclubtip Lilian Blom - De tuinkamer

  In De tuinkamer beschrijft Lilian Blom de laatste weken van haar echtgenoot, de schrijver Louis Ferron.

 • Leesclubtip Lloyd Jones - <em>Meneer Pip</em>

  Leesclubtip Lloyd Jones - Meneer Pip

  Meneer Pip is een roman over loyaliteit, verraad, verdriet, liefde en volharding.

 • Leesclubtip Manon Uphoff - <em>De spelers</em>

  Leesclubtip Manon Uphoff - De spelers

  Na het succes van haar vorige roman, Koudvuur (2005), die handelde over haar eigen familiegeschiedenis, volgt Manon Uphoff nu haar personages op een tocht door een veranderende, dan weer lichte, dan weer duistere wereld.

 • Leesclubtip Marcel Möring - <em>Dis</em>

  Leesclubtip Marcel Möring - Dis

  In Dis wordt de hel bewoond door mensen die net als Jakob Noach speelbal zijn van hun tijd. Hun hel is de hel die gemaakt wordt door anderen. Dis is een rijke roman die verwijst naar literatuur, filosofie en historie; veelomvattend en zeer eigentijds.

 • Leesclubtip Margriet de Moor – <em>De schilder en het meisje</em>

  Leesclubtip Margriet de Moor – De schilder en het meisje

  Het is 3 mei 1664, de dag dat een achttienjarig meisje publiekelijk wordt gewurgd op de Dam in Amsterdam. Margriet de Moor vertelt het spannende verhaal van Elsje Christiaens. Daardoorheen loopt het verhaal van de schilder en het verdriet over zijn gestorven vrouw. In een lichte stijl beschrijft De Moor hoe gebeurtenissen uit zijn heftige levensloop op de dag van de terechtstelling met de lotgevallen van het meisje verstrengeld raken.

 • Leesclubtip Marja Brouwers - <em>Casino</em>

  Leesclubtip Marja Brouwers - Casino

  Een kosmopolitische roman over de gouden jaren negentig. Marja Brouwers verbeeldt in Casino de waan van het consumptietijdperk van het voorbije decennium, waarin economische en seksuele normen steeds verschuiven.

 • Leesclubtip Mark Schaevers - <i>Orgelman</i>

  Leesclubtip Mark Schaevers - Orgelman

  Op 27 mei 2015 verscheen Orgelman van Mark Schaever. Het boek verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. De joodse kunstenaar overleed tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wordt vandaag de dag tot een van de belangrijkste joodse schilders gerekend. Orgelman won de Gouden Boekenuil en staat op de longlist voor de ECI literatuurprijs.

 • Leesclubtip Paolo Giordano - <em>Het menselijk lichaam</em>

  Leesclubtip Paolo Giordano - Het menselijk lichaam

  Een bijzonder psychologisch portret van jonge soldaten in Afghanistan. Over hoe naïeve jongemannen door de harde werkelijkheid gedwongen worden verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, voor andere mensen en voor hun daden.

 • Leesclubtip Paolo Giordano - <em>Het zwart en het zilver</em>

  Leesclubtip Paolo Giordano - Het zwart en het zilver

  In Het zwart en het zilver registreert Paolo Giordano op gevoelige wijze de schokken in het dagelijks leven van een jong gezin, de blijdschap en het verdriet, het onvermogen en het verlangen.

 • Leesclubtip Peter du Gardijn - <em>Nachtzwemmen</em>

  Leesclubtip Peter du Gardijn - Nachtzwemmen

  Een dorp in Nederland, 1983. Een groep vrienden zit in het examenjaar van de middelbare school. Nog een paar maanden brengen ze samen door voordat hun wegen zich scheiden. De hoofdpersoon is de zeventienjarige Antonie Rauhfaser, die aan het begin van de roman als zijn moeder oliebollen staat te bakken, laconiek observeert: Normaal gesproken bakte zijn vader de oliebollen, maar zijn vader was deze oud en nieuw voor het eerst dood.

 • Leesclubtip Philippe Claudel - <em>Grijze zielen</em>

  Leesclubtip Philippe Claudel - Grijze zielen

  Op een ijzige dag in 1917 wordt het gewurgde lichaam gevonden van de mooie tienjarige Belle de jour. Jaren later blikt een politieagent uit het Franse stadje terug op deze nooit opgehelderde moord, die ook zijn eigen leven ingrijpend heeft veranderd.

 • Leesclubtip Remco Campert - <em>Het satijnen hart</em>

  Leesclubtip Remco Campert - Het satijnen hart

  Het satijnen hart is een scherp en weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst.

 • Leesclubtip Rik Launspach - <em>1953</em>

  Leesclubtip Rik Launspach - 1953

  Op nieuwjaarsdag 1901 komen de bewoners van een klein dorp in Uruguay bijeen om een wonder te aanschouwen, de terugkeer van de verdwenen baby Pajarita. Als jonge vrouw trouwt Pajarita met een Italiaanse immigrant en samen stichten ze een gezin in Montevideo, een bruisende stad vol ongekende mogelijkheden.

 • Leesclubtip Sadie Jones - <em>Verstoten</em>

  Leesclubtip Sadie Jones - Verstoten

  Een betoverende roman over hypocrisie en onverwachte liefde van een groot nieuw talent. De book video die de Engelse uitgever heeft gemaakt, is bekroond met een Book Video Award.

 • Leesclubtip Stefan Hertmans - <em>Oorlog en terpentijn</em>

  Leesclubtip Stefan Hertmans - Oorlog en terpentijn

  Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

 • Leesclubtip Teju Cole - <em>Open Stad</em>

  Leesclubtip Teju Cole - Open Stad

  Open stad is een beklemmende roman over identiteit, ras, vrijheid, verlies, isolatie en overgave. Een boek waarin het lot van de immigrant in het hedendaagse New York op fantastische wijze wordt beschreven.

 • Leesclubtip Tommy Wieringa - <em>Dit zijn de namen</em>

  Leesclubtip Tommy Wieringa - Dit zijn de namen

  Dit zijn de namen van Tommy Wieringa is verkozen tot het Leesclubboek van het Jaar 2014 tijdens het Lezersfeest in Rotterdam op 8 november. Hoogste tijd daarom voor enkele discussievragen.

 • Leesclubtip Tommy Wieringa - <em>Joe Speedboot</em>

  Leesclubtip Tommy Wieringa - Joe Speedboot

  Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee.

 • Leesclubtip Toni Morrison - <em>Een daad van barmhartigheid</em>

  Leesclubtip Toni Morrison - Een daad van barmhartigheid

  Een daad van barmhartigheid is een ambivalente en onrustbarende roman over de relatie tussen een moeder en een dochter – een moeder die haar dochter afstaat om haar te redden en een dochter die de rest van haar leven probeert deze beslissing te begrijpen. Toni Morrison is geliefd om romans waarin ze het voor velen nog steeds ongemakkelijke Amerikaanse verleden met veel gevoel voor de menselijke dimensie verbeeldt. In Een daad van barmhartigheid keert Morrison terug naar de grote thema’s van haar bekendste werken Beminde en Het paradijs. Het is opnieuw een diepzinnige roman in het indrukwekkende oeuvre van Toni Morrison.

 • Leesclubtip Vincent Overeem - <em>Novembermeisjes</em>

  Leesclubtip Vincent Overeem - Novembermeisjes

  Een flonkerend debuut in een broeierige, filmische stijl. 'Overeem publiceerde niet eerder in boekvorm, maar wie de literaire tijdschriften een beetje volgt, kon zijn naam kennen - en met enig ongeduld uitzien naar de verschijning van zijn debuut. Want hij heeft veel weg van wat je een klassieke verhalenschrijver zou kunnen noemen. Stilistische precisie, heldere plots met mooie wendingen en een vermogen om dicht op de huid van zijn personages te zitten. (...) Niet alleen verlang je naar méér van deze verhalen, maar ook naar het steeds weer lezen van de zes die er al zijn.' NRC Handelsblad

 • Leesclubtip Willem G. van Maanen - <em>Heb lief en zie niet om</em>

  Leesclubtip Willem G. van Maanen - Heb lief en zie niet om

  In het tweeluik Heb lief en zie niet om vertelt Willem G. van Maanen op overtuigende en melodische wijze het verhaal van een begaafde toneelspeler die tijdens de Duitse bezetting trouwt met een joodse actrice, maar die zich ook aanmeldt bij de Kultuurkamer.

 • Leesclubtip Yves Petry - <em>De achterblijver</em>

  Leesclubtip Yves Petry - De achterblijver

  De toekomst zal ons uitkleden. Er zal niets te verbergen en niets te bewijzen vallen. De toekomst zelf is naakt. Baby is haar naam.

 • Leesclubtip Yves Petry - <em>Liefde bij wijze van spreken</em>

  Leesclubtip Yves Petry - Liefde bij wijze van spreken

  Op 15 januari 2015 verscheen Liefde bij wijze van spreken van Yves Petry. Een tedere roman over een gevaarlijke driehoeksverhouding en een ongewoon vaderschap.