Video's


 • Kijk terug: Bart Chabot bij Jinek en Koffietijd

  21/01/2016

  Dinsdag 19 januari was dichter Bart Chabot te gast bij Jinek om te vertellen over de door hem geschreven theatervoorstelling Chez Brood en zijn nieuwe dichtbundel Bananenrepubliek. De volgende ochtend schoof hij aan bij Koffietijd voor een gesprek over dichterschap.

 • Marathoninterviews met A.F.Th. Van der Heijden en Chris de Stoop

  11/01/2016

  In de kerstvakantie waren A.F.Th. Van der Heijden en Chris de Stoop te gast bij de VPRO. Op NPO Radio 1 gaven zij marathoninterviews. Wim Brands sprak met A.F.Th. Van der Heijden, over onder meer zijn nieuwste roman De ochtendgave. Beluister het interview hier terug:

  Bram Vermeulen sprak met Chris de Stoop, naar aanleiding van zijn nieuwste boek Dit is mijn hof. Luister hier het gesprek terug:

 • Tommy Wieringa bij VPRO Boeken

  11/01/2016

  Zondag 27 december was Tommy Wieringa te gast bij VPRO Boeken. Naar aanleiding van zijn nieuwste roman Honorair Kozak sprak hij met Wim Brands. Bekijk hier het interview.

 • David Van Reybrouck en Remco Campert in Buitenhof

  11/01/2016

  In de laatste Buitenhofaflevering van 2015 neemt Marcia Luyten het jaar door met David Van Reybrouck. Remco Campert sloot met een voordracht van het gedicht 'December' de uitzending af. Bekijk hier de uitzending terug:

 • Inez van Dullemen bij VPRO Boeken

  11/01/2016

  Zondag 10 januari was Inez van Dullemen te gast bij VPRO Boeken. Naar aanleiding van haar nieuwe roman De twee rivieren ging zij in gesprek met Wim Brands. Bekijk hier het interview.

 • A.F.Th. van der Heijden over De ochtendgave bij DWDD

  09/12/2015

  Maandag 7 december was A.F.Th. van der Heijden te gast bij De wereld draait door om te vertellen over zijn nieuwe roman De ochtendgave.

 • Trailer <i>Het Grote Top 2000 a Gogo kijk-, lees-, en luisterboek</i>

  Trailer Het Grote Top 2000 a Gogo kijk-, lees-, en luisterboek

  09/12/2015

  De Top 2000 a Gogo, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en sidekick Leo Blokhuis, is het programma dat al ruim vijftien jaar – voor een publiek van miljoenen kijkers – de verhalen vertelt achter de grote hits. Met persoonlijke ervaringen, korte muziekdocumentaires, een quiz en een popcollege van Leo Blokhuis. In het boek vertellen Leo Blokhuis en collega-programmamakers Arjan Vlakveld en Dirk-Jan Roeleven de verhalen achter de hits – én vertellen zij over de ontmoetingen met de artiesten: hoe kijken de sterren terug op hun eigen succes? Hoe is het hen sindsdien vergaan? Wat doen ze nu? Door wie zijn ze geïnspireerd?

 • <i>Judas</i> van Amos Oz Boek van de Maand bij DWDD

  Judas van Amos Oz Boek van de Maand bij DWDD

  02/12/2015

  Op dinsdag 1 december maakte het boekenpanel van De Wereld Draait Door in de uitzending bekend dat Judas van Amos Oz het nieuwe Boek van de Maand is. De jury, bestaande uit vier boekhandelaren, was lovend over Judas: 'Een rijke roman, wijs, indrukwekkend en warm' en ' Het mooiste boek dat ik dit jaar gelezen heb.'

 • Jan Siebelink bij VPRO Boeken

  30/11/2015

  Zondag 29 november was Jan Siebelink te gast bij VPRO Boeken. Naar aanleiding van zijn roman Margje ging hij met Wim Brands in gesprek.

 • Amos Oz te gast bij Buitenhof

  19/11/2015

  Amos Oz was zondag 15 november te gast bij Buitenhof. Hij sprak over zijn nieuwe boek Judas. Bekijk hier het interview:

 • Martijn Simons vertelt over Ik heet Julius

  10/11/2015

  Voor Lezen TV gaat Peter Gielissen in gesprek met auteur Martijn Simons over zijn roman Ik heet Julius.

 • De trailer voor Wereldschaduw van Nir Baram

  06/11/2015

  Wereldschaduw van Nir Baram behoort tot de best besproken boeken van het afgelopen half jaar. Bekijk hieronder de trailer (met dank aan Moker Ontwerp).

 • Pieter Hilhorst vertelt over <i>De belofte</i> in DWDD

  Pieter Hilhorst vertelt over De belofte in DWDD

  06/11/2015

  Pieter Hilhorst sprak 4 november in De Wereld Draait Door over zijn belangwekkende en eerlijke boek De belofte. Gemist? U kunt het gesprek hier bekijken.

 • Nu verschenen: Avenue van de mysteriën van John Irving

  05/11/2015

  Op 5 november verschijnt Avenue van Mysteriën, de nieuwe grote roman van meesterverteller John Irving. In de roman neemt Irving de lezer mee naar onder meer Mexico en de Filipijnen.

 • Marcia Luyten bij VPRO Boeken

  26/10/2015

  Zondag 18 oktober was Marcia Luyten te gast bij VPRO Boeken. Naar aanleiding van haar nieuwe boek Het geluk van Limburg ging zij met Wim Brands in gesprek.

 • Chris de Stoop bij VPRO Boeken

  26/10/2015

  Zondag 18 oktober was Chris de Stoop te gast bij VPRO Boeken met Wim Brands. Hij vertelde over zijn nieuwe boek Dit is mijn hof dat afgelopen september verscheen.

 • Hagar Peeters bij VPRO Boeken

  21/10/2015

  Op zondag 27 september was Hagar Peeters te gast bij VPRO Boeken. Daar ging zij aan de hand van haar debuutroman Malva met Wim Brands in gesprek. Ook haar tante Marja Vuijsje was te gast.

 • Maarten Inghels in VPRO Dichterbij

  15/10/2015

  DichterBij is een serie over eigentijdse Vlaamse en Nederlandse dichters. De video's bestaan uit twee delen: een gedicht en een visuele schets uit het dagelijks leven van de dichter. In deze aflevering: Maarten Inghels.

 • Delphine Lecompte in VPRO Dichterbij

  15/10/2015

  DichterBij is een serie over eigentijdse Vlaamse en Nederlandse dichters. De video's bestaan uit twee delen: een gedicht en een visuele schets uit het dagelijks leven van de dichter. In deze aflevering: Delphine Lecompte.

 • Hans Sleutelaar in VPRO Dichterbij

  15/10/2015

  DichterBij is een serie over eigentijdse Vlaamse en Nederlandse dichters. De video's bestaan uit twee delen: een gedicht en een visuele schets uit het dagelijks leven van de dichter. In deze aflevering: Hans Sleutelaar.

 • Maarten 't Hart over Misschien Esther

  12/10/2015

  Maarten 't Hart vertelt in dit filmpje over Katja Pertrowskaja's boek Misschien Esther.

 • Nir Baram in gesprek met Abdelkader Benali in De Balie

  05/10/2015

  Op zaterdag 3 oktober ging Nir Baram met Abdelkader Benali in gesprek over Barams nieuwste roman Wereldschaduw en zijn project Walking the Green Line waarvoor hij door Israël en de bezette Palestijnse gebieden trok. De reportage toont de realiteit van het dagelijkse leven in het conflictgebied en weerspiegelt de complexe politieke situatie ten tijde van spanning, oorlog en de verkiezingen. In het gesprek werd de link gelegd tussen Barams politieke engagement en zijn literaire werk. Hieronder kunt u het gesprek bekijken: U kunt het gesprek op de website van De Nieuwe Wereld terugkijken.

 • Nir Baram bij De Nieuwe Wereld

  05/10/2015

  Op zondag 4 oktober was Nir Baram te gast bij het IKON-programma De Nieuwe Wereld. Hij vertelde over zijn nieuwe boek Wereldschaduw dat op 3 september verscheen. U kunt het gesprek op de website van De Nieuwe Wereld terugkijken.

 • Paul Verhaeghe vertelt over Autoriteit

  23/09/2015

  Op zondag 20 september was Bezige Bij-auteur Paul Verhaeghe te gast bij Wim Brands om te praten over zijn nieuwe boek Autoriteit. Naast dit tv-optreden gaf Verhaeghe ook enkele interviews. Zo ging hij bij Nooit meer slapen verder in op zijn boek en was hij te gast bij BNR Nieuwsradio. Hieronder kunt u zijn optreden bij Boeken terugkijken en de radio-interviews terugluisteren.

 • Nir Baram vertelt over Wereldschaduw

  11/09/2015

  Op 3 september verscheen de nieuwste roman van Nir Baram, Wereldschaduw, waarin hij verhaalt over normale mensen die proberen te overleven in de hedendaagse kapitalistische wereld. Door middel van drie verhaallijnen vormt hij op deze manier een portret van het mondiale systeem waar wij allen onderdeel van zijn. Op 17 september zal Wereldschaduw worden gepresenteerd in boekhandel Scheltema te Amsterdam. In onderstaand filmpje vertelt hij voor Why I love this book over Wereldschaduw:

 • Martijn Simons in "Why I love this book"

  08/09/2015

  In de populaire internetrubriek "Why I love this book", waarin auteurs hun eigen boek en dat van een ander in enkele minuten bespreken, vertelt Martijn Simons over zijn tweede roman: Ik heet Julius. Hiervoor reisde hij naar Curaçao, waar hij op een begraafplaats inspiratie opdeed voor een belangrijke scène. Over deze reis en meer vertelt Simons in onderstaand filmpje.

 • Chris de Stoop over Dit is mijn hof

  03/09/2015

  Op 1 september verscheen Dit is mijn hof, waarin Chris de Stoop beschrijft hoe het boerenbedrijf in de Zeeuws-Vlaamse polder plaats moet maken voor nieuwe natuur. Naar aanleiding van Dit is mijn hof gaf hij meerdere interviews. Bekijk en beluister ze hier terug.

 • Trailer: Frederik Willem Daem - <i>Zelfs de vogels vallen</i>

  Trailer: Frederik Willem Daem - Zelfs de vogels vallen

  02/09/2015

  Op 1 september werd het boek Zelfs de vogels vallen van Frederik Willem Daem gepresenteerd. De eerste 1000 exemplaren van deze bundel zijn door Daem handmatig van auteursnaam en titel voorzien.

 • Nir Baram op Manuscripta

  10/08/2015

  Op zaterdag 5 september 2015 stond Nir Baram op Manuscripta, waar hij vertelde over zijn nieuwste roman Wereldschaduw. Zijn nieuwe boek behandelt de immense kracht van het kapitalisme en de prijs die het individu daarvoor betaalt.

 • Frederik Willem Daem op Manuscripta

  06/08/2015

  Op 5 september staat Frederik Willem Daem op Manuscripta, waar hij wordt geïntroduceerd door Arjan Peters.

 • Maartje Wortel bij 'schrijvers en hun geboortegrond'

  28/07/2015

  Maartje Wortel vertelt hoe haar geboortegrond terugkomt in haar werk:

 • Spiegels: gesprek met Gerard Reve (1999)

  28/07/2015

  Deze zomer herhaalt de NTR Academie gesprekken van het programma Spiegels. Het interviewprogramma met markante landgenoten, dat de RVU maakte van 1999 tot en met 2004. Op 27 juli een herhaling van het gesprek tussen Henk van Middelaar en Gerard Reve van december 1999.

 • Recensie van WeesWijzer.nu over <i>Alles om jullie heen is er nog</i>

  Recensie van WeesWijzer.nu over Alles om jullie heen is er nog

  27/07/2015

  Jojanneke van den Bosch van WeesWijzer.NU recenseerde Alles om jullie heen is er nog, van Marieke Poelmann.

 • Marieke Poelmann spreekt bij herdenking MH17

  Marieke Poelmann spreekt bij herdenking MH17

  17/07/2015

  Op 17 juli is de ramp met de MH17 een jaar geleden. Dit wordt herdacht tijdens een besloten herdenking voor de nabestaanden. Een van de sprekers op tijdens deze herdenking is Marieke Poelmann.

 • Frank Westerman bij Nooit meer slapen

  Frank Westerman bij Nooit meer slapen

  08/07/2015

  Anton de Goede sprak met Frank Westerman in Nooit meer slapen.

 • Remco Campert in College Tour 8 maart 2015

  Remco Campert in College Tour 8 maart 2015

  30/06/2015

  Op zondagavond 8 maart was Remco Campert te gast bij College Tour. Het werd een bijzondere uitzending met de 86-jarige schrijver en dichter, en dat kunt u hier terugzien.

 • Gouden Uil-winnaar Mark Schaevers: interview met SABAM

  Gouden Uil-winnaar Mark Schaevers: interview met SABAM

  26/06/2015

  Na drie Nederlandse topauteurs op rij ging de felbegeerde Gouden Uil dit voorjaar naar de Heverleese schrijver Mark Schaevers. Hij werkte twaalf jaar lang aan Orgelman, biografie van de 20ste-eeuwse Joodse laat expressionistische kunstschilder Felix Nussbaum.

 • Eerbetoon aan James Salter bij Nieuwsuur

  Eerbetoon aan James Salter bij Nieuwsuur

  25/06/2015

  De Amerikaanse schrijver James Salter, auteur van Lichtjaren en Alles wat is, overleed op vrijdag 19 juni op 90-jarige leeftijd. Nieuwsuur besteedde aandacht aan deze "writer's writer" in de uitzending van die zaterdag.

 • Robert Seethaler bij LezenTV

  22/06/2015

  ‘De zinnen van Robert Seethaler zijn zacht als linnen en ritselen als jong blad in een vroege lente.’ – Humo Oordeelt u zelf, en bekijk hier een fragment uit Een heel leven, voorgelezen door de auteur:

 • WhyILoveThisBook: Marieke Poelmann

  10/06/2015

  Marieke Poelmann vertelt in 1 minuut over haar boek Alles om jullie heen is er nog bij Why I Love This Book.

 • Hans Sleutelaar bij VPRO Boeken

  09/06/2015

  Op zondag 7 juni was dichter Hans Sleutelaar te gast bij VPRO Boeken. Daar ging hij aan de hand van gedichten uit zijn zojuist verschenen verzameld werk Wollt ihr die totale Poesie? met Wim Brands in gesprek.

 • Boekpresentatie Denken helpt van Jan Drost

  22/05/2015

  Boekpresentatie Denken helpt van Jan Drost.

 • Yves Petry bij 'van debutant tot bestseller'

  19/05/2015

  Yves Petry werd voor van debutant tot besteller geïnterviewd. Hij debuteerde in 1999 met de roman Het jaar van de man bij De Bezige Bij. In dit interview vertelt Yves Petry over deze roman en over debuteren, en dat is hier terug te zien:

 • Ad Fransen over Vaderskind bij VPRO Boeken

  07/05/2015

  Ad Fransen was te gast bij VPRO Boeken, waar hij met Wim Brands sprak over zijn nieuwste boek, Vaderskind.

 • Erik Lindner bij 'van debutant tot bestseller'

  07/05/2015

  Erik Lindner werd voor van debutant tot besteller geïnterviewd. Hij debuteerde in 1996 met de dichtbundel Tramontane bij Uitgeverij Perdu. In augustus 2013 verscheen Erik Lindners romandebuut, Naar Whitebridge. In dit interview vertelt Erik Lindner daarover, net als over onder meer performancepoëzie en cultuurverschillen in de poëzie, en dat is hier terug te zien:

 • Boektrailer Au pair van W.F. Hermans

  04/05/2015

  Boekfactory maakte een korte film over de roman Au Pair van Willem Frederik Hermans. Om aandacht te trekken voor het boek en voor deze bijzondere productie is er een korte boektrailer gemaakt.

 • Jessica Stern te gast bij Buitenhof

  17/04/2015

  Jessica Stern is geïnterviewd door Buitenhof, over haar boek IS. Staat van terreur.

 • Walter van den Broeck over De vreemdelinge bij lezentv.nl

  09/04/2015

  Walter van den Broeck werd voor www.lezentv.nl geïnterviewd over zijn nieuwe roman De vreemdelinge:

 • Marja Brouwers bij 'schrijvers en hun geboortegrond'

  09/04/2015

  Marja Brouwers vertelt hoe haar geboortegrond terugkomt in haar werk: