Nieuws / Frank Westerman wint Brusseprijs 2017 en Bob den Uyl Prijs 2017 in één weekend

12.06.2017

Frank Westerman wint Brusseprijs 2017 en Bob den Uyl Prijs 2017 in één weekend

Dit weekend, in minder dan 24 uur,  heeft Frank Westerman twee belangrijke prijzen voor zijn boek Een woord een woord in de wacht gesleept. Zaterdagavond 10 juni won hij de Brusseprijs 2017 voor het beste journalistieke boek van Nederland. Zondagmiddag 11 juni kreeg hij de Bob den Uyl Prijs 2017 voor het beste Nederlandse reisboek toegekend.

De jury van de Brusseprijs roemt ‘het avontuur en het engagement waarmee hij een journalistieke zoektocht onderneemt vanuit het nabije verleden naar het antwoord op een van de meest klemmende vragen van deze tijd’. De Brusseprijs werd aan Westerman uitgereikt in een bijzondere uitzending van Met het oog op morgen uit handen van juryvoorzitter Frits van Exter. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

Westerman kan deze twee prachtige prijzen aan een indrukwekkende lijst van nominaties en prijzen toevoegen. Een selectie van de nominaties en prijzen:

 • Winnaar Bob den Uylprijs 2017
 • Winnaar M.J. Brusseprijs 2017
 • Nominatie ECI- literatuurprijs 2016
 • Nominatie Libris-geschiedenisprijs
 • Winnaar Prinsjesboekenprijs 2015
 • Shortlist nominatie AKO-literatuurprijs 2014
 • Winnaar Gouden Uil 2005
 • Outstanding Alumnus Award Wageningen Universiteit
 • J. Gresshoffprijs 2004
 • Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2004
 • Winnaar Dr. Lou de Jongprijs 2000

De jury van de Bob den Uylprijs prees Frank Westerman vanuit de Hortus Botanicus in Amsterdam voor de onderhoudende manier waarop hij de vraag onderzoekt hoe we kunnen de-escaleren in een tijd van conflicten. ‘Zonder moraliserend te zijn en op basis van gebeurtenissen uit ons onverwerkte verleden.’ Volgens de jury is Een woord een woord een ‘urgent en actueel boek’, dat een ‘een unieke mengeling oplevert van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek’, dat de lezer meesleept en dwingt tot nadenken. Aan de prijs is een geldbedrag van € 7.500 verbonden. Op zondag 18 juni zal Frank Westerman als winnaar van de Bob den Uylprijs geïnterviewd worden in het programma VPRO Boeken.

Bob den Uylprijs

De VPRO Bob den Uyl-prijs is in het leven geroepen voor literaire reisboeken; verhalen van betrokken auteurs die zich tussen reportage en beschouwing in bewegen. Documentair vertelde verhalen waarin de auteur zelf een hoofd- en bijrol speelt. De hoofdrol als verteller die je meevoert, de bijrol omdat de belevenissen van de auteur dienstbaar zijn aan het beschrijven van de gebeurtenissen zelf. De beste vertellers nemen je mee op reis, maken dilemma’s invoelbaar en tonen je nieuwe invalshoeken en perspectieven. Het persoonlijke verhaal maakt de wereld dan niet besloten maar toegankelijk, niet kleiner maar juist universeler.

M.J. Brusseprijs

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt uitgereikt sinds 2006 en is vernoemd naar de legendarische journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941).

Frank Westerman (Emmen, 1964) brak als schrijver door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007), Dier, bovendier (2010) en Stikvallei (2013). Zijn El Negro en ik (2004) is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Met meer dan veertig vertalingen in zestien talen is Frank Westerman een van de succesvolste Nederlandse auteurs in het buitenland.

 

 

 

 

Meer over de auteur

Frank Westerman

Frank Westerman (Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007) en Dier, bovendier (2010). Najaar 2013 verscheen Stikvallei. Zijn El Negro en ik (2004) is...

Frank Westerman

Meer nieuws

 • De Bezige Bij publiceert Zwemmen in de oceaan: een overtuigend debuut van een getalenteerde jonge denker

  Alles is online, online is alles. Er valt niet te ontsnappen aan de invloed die van digitale technologie uitgaat. In een paar decennia zijn alle aspecten van het leven door het internet getransformeerd, van onderwijs tot werk, van vriendschap en liefde tot lijden en dood. Een grens tussen een 'echte' en een 'virtuele' wereld is al lang niet meer te trekken: het leven is door en door gemedialiseerd. Toch lijkt de 'digitale revolutie' zich haast geruisloos te hebben voltrokken; wie staat er nog bij stil?

  Meer21.06.2017
 • De Bezige Bij verkoopt 33 vertaalrechten

  De rechtenafdeling van De Bezige Bij heeft de afgelopen maanden 33 vertaalrechten verkocht. In het oog springen de verkopen van twee debuten, Nhung Dam en Sytske van Koeveringe aan Duitsland, en twee boeken van Tommy Wieringa, De dood van Murat Idrissi en zijn in oktober te verschijnen nieuwe grote roman aan Scribe. Pushkin Press gaat...

  Meer21.06.2017