Introductie

De eerstgevallenen

De eerstgevallenen

Theo Toebosch

Op 2 augustus 1914, dertig uur voor de oorlog tussen Duitsland en Frankrijk uitbreekt, komen bij een schermutseling in de buurt van het dorp Joncherey, vlak bij de Frans-Duitse grens, twee soldaten om het leven: de Franse korporaal André Peugeot en de Duitse onderluitenant Albert Mayer. Beiden zijn officieel aangemerkt als de eerste gevallenen van...Lees meer

Bestel€ 14,99

Over dit boek

Aantal pagina's304
UitvoeringEbook

Theo Toebosch (1963) is archeoloog, journalist en schrijver. Hij schrijft voor onder andere NRC Handelsblad en Elsevier en is redacteur van de website Toebosch’ Eigen Tijdschrift. Hij publiceerde eerder een geschiedenis van de Nederlandse archeologie, Grondwerk. Bij De Bezige Bij verscheen in 2010 Uitverkoren zondebokken. Een familiegeschiedenis over de familie Josephus Jitta, en in 2014...

Theo Toebosch

Samenvatting

Op 2 augustus 1914, dertig uur voor de oorlog tussen Duitsland en Frankrijk uitbreekt, komen bij een schermutseling in de buurt van het dorp Joncherey, vlak bij de Frans-Duitse grens, twee soldaten om het leven: de Franse korporaal André Peugeot en de Duitse onderluitenant Albert Mayer. Beiden zijn officieel aangemerkt als de eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog - en voor beiden werd na de oorlog een monument opgericht.
Theo Toebosch beschrijft de levens van de twee militairen, van de jonge Duitse cavalerist uit een rijk bankiersgezin en de Franse dienstplichtige onderwijzer van eenvoudige komaf.
Wat gebeurde er precies tijdens dat incident bij Joncherey? Tegen welke achtergrond speelde de schietpartij zich af? Hoe is er later met de nagedachtenis van Peugeot en Mayer omgegaan? En wat betekenen ze nu nog voor Frankrijk, Duitsland, Joncherey en hun families? In dat kleine stukje geschiedenis op 2 augustus 1914 wordt de grote tragedie van de hele verdere oorlog gespiegeld.

Ook beschikbaar als